De sarbatori va propunem sa incercati langa preparatele voastre favorite si vinurile care li se potrivesc cel mai bine. Stiti ce vin se asociaza cu caltabos sau lebar? Nu? Ei bine, va invitam sa le descoperiti in randurile de mai jos.
Atunci cand vorbim despre Craciun, principalele lucruri la care ne gandim sunt de obicei bradul frumos impodobit si plin de luminite, cadourile mult dorite, si bineinteles bucatele traditionale si deserturile pregatite ca la mama acasa. Evident, insotite de acestea nu poate lipsi o sticla (sau mai multe) de vin bun, atent ales, fara de care atmosfera de sarbatoare nu ar mai fi la fel. Astfel, iti propunem sa afli ce vin ti se potriveste cel mai bine tie sau unei persoane dragi de Craciun, in functie de preferintele culinare!
Asocieri pentru antreu
Vinuri pentru salata de Boeuf
Servita la aperitiv, faimoasa salata de Boeuf merge cel mai bine cu Llopart – Corpinnat Brut Reserva 2018 vin spumant de culoarea galben pai deschis cu perlajul fin si dens. Nasul este dominat de note de pere, piersici si mere verzi, iar gustul este plin de prospetime, catifelat si vibrant cu un postgust lung si fructat cu o subtila nuanta de migdale.
Vinuri pentru caltabos
Domaine de la Cote de l’Ange – Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2012 este vinul perfect pentru un platou cu caltabos, lebar si paine moale de casa. Este un cupaj din 80% grenache si 20% mourvedre de culoare rosu-rubiniu cu reflexii violacee, nas complex si expresiv de zmeura, capsuni si nuante de cacao, gust bogat cu arome de fum, cimbru, rozmarin si vanilie; si cu un postgust fructat, persistent si usor afumat.
Vinuri pentru carnat
Langa carnatul de casa, fie prajit sau afumat ar merge un pahar de Pinot Noir de culoare rosu-grena deschis, nas cu note de fructe rosii ( cirese coapte si zmeura), lemn dulce si scortisoara – Spy Valley – Envoy Johnson Vineyard Pinot Noir 2016. Un vin sec, cu gust proaspat, savuros si fructat.
Vinuri pentru carne alba
Daca planuiti un aperitiv mai usor, din carne de pui sau curcan cu salate de legume, recomandarea noastra este Dusky Sounds – Sauvignon Blanc 2019. Un Sauvignon Blanc care are nas cu note de grapefruit, guava si urzica, gust cu o aciditate excelenta, proaspat si savuros cu arome florale si de fructe tropicale iar postgustul este revigorant, complex si fructat.
Asocieri pentru fel principal
Vinuri pentru carnea la gratar
Un cupaj din Shiraz si Grenache de culoare rosu-rubiniu intens, nas de fructe negre si rosii de padure, lemn dulce, piper negru si mirodenii dulci se potriveste perfect langa carnea facuta la gratar. Recomandarea noastra este Paxton – AAA Shiraz Grenache 2016, maturat 12 luni in baricuri din stejar frantuzesc, fiind certificat ca vin biodinamic.
Vinuri pentru carnea la cuptor
Carnea gatita la cuptor si-a gasit perechea perfecta cu Bodegas Bleda – Divus 2015, un Monastrell/Mourvedre maturat 9 luni in baric, de culoare rosu-rubiniu, avand un gust complex dominat de arome balsamice si toast. Are o structura eleganta, tanini generosi si un postgust placut, fructat si prelung.
Vinuri pentru toros
Pentru cei mai traditionali, o farfurie de toros gustos se stinge excelent cu un pahar de vin alb, sec. Gunderloch – Red Stone Riesling 2017 este o alegere clasica si cea mai potrivita recomandare pentru aceasta mancare delicioasa.
Asocieri pentru desert
Vinuri pentru cozonac
Ce Craciun ar mai fi fara un cozonac bun cu nuca, mac sau rahat? In loc de o cana de ceai cald sau un pahar cu lapte, noi zicem ca alaturi de o felie de cozonac cel mai bine merge un pahar de vin. Astfel, in functie de tipul cozonacului va recomandam urmatoarele vinuri: pentru cozonacul cu fructe uscate sau ciocolata – Bodvin – Tokaji Szamorodni 2017, iar pentru cozonacul cu rahat – Malo Tojo – Moscatel de Setubal.
Vinuri pentru prajituri de casa
Desigur pe masa de Craciun nu ajunge doar cozonacul asa ca alaturi de prajiturile gustoase facute in casa merge cel mai bine un vin rosu demidulce din Australia, Leasingham – Jam Shed Shiraz 2020
Vinuri ca desert
Pentru cei care se feresc de prajituri recomandam inlocuirea unui desert la farfurie, cu unul la pahar – Beres Tokaji – Edes Szamorodni 2016.
Daca doriti sa va bucurati de un gust desavarsit, va sfatuim sa tineti cont si de temperatura de servire a fiecarui vin in parte.
Iar acum ca ati aflat toate secretele noastre pentru o masa de Craciun reusita, va invitam sa descoperiti selectia noastra de vinuri premium special facuta pentru aceasta ocazie, la care aveti reducere toata luna decembrie.
Fie ca vinul de pe masa de Craciun sa nu se termine si momentele petrecute alaturi de cei dragi de sarbatori sa va aduca bucurie, dragoste si liniste in suflet!